modern architecture stuccourban landscape designstorefront windowstorefront window residentialminimalist kitchenmodern small housesmall house outdoor spacemodern home officemodern home officemodern remodel bedroommodern bathroommodern garage vintage motorcyclemodern exterior small homesmall house

Lex Ave Infill
Bend, Oregon

The site for this 1,001 square foot urban infill project was specifically chosen so as not to contribute to rampant urban sprawl and increasing traffic and transit problems. The owner wished to live within walking distance of downtown in a neighborhood that allowed a physical and emotional connection to the core of his hometown.

An existing wood working shop was partially dismantled and recycled. Several walls and foundations were re-used in the new structure. The character of the old building is retained in the exterior siding material choice of industrial corrugated galvalume panels on the original portions of the structure. The metal cladding is contrasted against the smooth troweled stucco finish denoting the new intervention. 2×12 rafters are left exposed in the bedrooms and patio area to maintain the memory of the skeleton of the former building.

The program called for a very flexible floor plan. The client wanted the interior to be able to adapt to changing lifestyles and situations. The public portion of the building is one completely open room which can be reconfigured in one of several arrangements to suit the needs of the inhabitants. Currently the house is set up as a live/work studio with an office occupying the street end of the building. The program can be adjusted to accommodate one, two, or three inhabitants.

Project Credits

Design Team
Eric Meglasson, Ani Cahill
Contractor
Timberline Construction
Consultants
River Roofing, Bladt’s Custom Woodwork, Elemental Engineering, FURNISH
Location
Bend, Oregon
Photos
Alan Brandt, Peter Jahnke