modern outdoor patiomid century modern architecturemodern patio fire pitMid Century Modern Architecturemodern porch swingtextures materials wood concrete zincmodern materials wood stone glassorganic modern architecture pedinimodern living room organicModern Ceiling Design Elementslight bright hallwaywalnut modern reading light headboardminimalist bathroom designcustom spiral stairlandscape architecturesteel spiral stair moderncustom stairs steel and cedarmodern outdoor livingmodern window walllandscape designmodern design layout concept

Filler Residence
Bend, Oregon

The flat, wide open nature of the site coupled with the extensive horizon views have inspired a home layout featuring a single level configuration, long low roof lines, and exaggerated zinc-clad fascia elements. Extra deep overhangs on the west side of the structure help encapsulate outdoor living areas and define framed western views of the mountains which loom large above the horizon.

The floating roof plane has two large opposing arcs cut out to form an “H” shape. The connecting piece of the “H” hovers above the primary circulation and defines the thoroughfare between private wings of the house. A curvilinear kitchen island supplied by Pedini of Seattle drove the circular themed interior elements.

Board formed concrete planters and landscape walls act as buffers between the home and the golf course on the west side and between the home and the road on the east as well as help stitch the building form into the flat site. The unique 2×2 stained cedar rain-screen cladding system helps to reinforce the horizontal lines of the home and provides an ever-changing sense of depth vs. opaqueness to the exterior walls of the home.

Project Credits

Design Team
Eric Meglasson, Peter Jahnke, Ani Cahill
Contractor
High Timber Construction, Matt Jura, Jeff Schlapfer
Consultants
Pedini of Seattle, River Roofing, Elemental Engineering
Location
Bend, Oregon
Photos
Alan Brandt, Peter Jahnke