Azur Reading Retreat
Oregon

After designing a custom home in the mountains for some clients from the bay area, they requested we create a small reading retreat on a corner of their wooded 10-acre parcel.  The goal was to design a cozy little hideaway to read, relax, recharge, maybe work, or just enjoy some vintage tunes on the turntable.

There was a strong desire to have a minimal impact on this portion of the property.  Therefore, a completely prefabricated structure was designed to allow quick, easy placement with minimal disturbance to the site.  The only required infrastructure was the concrete block footings.  Electricity is supplied by a 1.5 kW PV system on the roof and a Tesla Powerwall battery discreetly tucked behind the shallow cabinets.  There is no plumbing in the structure, and therefore no utility connections to be made.  The building is simply lifted from a flatbed truck onto the concrete footings.

Cross ventilation and shading strategies keep the structure comfortable in the summer months, a small electric heater keeps it cozy in the winter.  The finishes were selected for their zero-maintenance requirements; rusted steel and weathered cedar are the primary exterior materials.

Project Credits

Design Team
Eric Meglasson, John Brockway
Contractor
Timberline Construction
Consultants
Sunlight Solar, Bend Commercial Glass
Location
Oregon
Photos
Kirill Vill